De werking van een waterontharder en hoe het de hardheid van water vermindert

douchekop zacht water

Op veel plekken in Nederland komt hard water voor. Dit kan leiden tot kalkaanslag, verminderde prestaties van huishoudelijke apparaten en zelfs gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er waterontharders die helpen om hard water zacht te maken. Maar hoe werken waterontharders eigenlijk? En hoe verminderen ze de hardheid van water?

Werking van een waterontharder

Er zijn verschillende soorten waterontharders, maar ze werken allemaal op dezelfde manier: door de kalk-ionen in het water te verwijderen en te vervangen door zout-ionen. Deze vervanging zorgt ervoor dat het water zacht wordt en niet langer neerslaat als kalkaanslag. Een waterontharder biedt veel voordelen.

Hoe waterontharders hardheid van water verminderen

Water wordt “hard” genoemd als het hoge concentraties calcium en magnesium bevat. Deze mineralen zorgen ervoor dat het water neerslaat op sanitair, wat leidt tot kalkaanslag en verminderende prestaties van huishoudelijke apparaten. Waterontharders verwijderen deze mineralen uit het water en vervangen deze door zout-ionen, waardoor het water zacht wordt.

Soorten waterontharders

Er zijn verschillende soorten waterontharders, zoals ion-uitwisselingsresin waterontharders, zoutwater waterontharders, magnetische waterontharders en elektronische waterontharders. Elk type heeft zijn eigen specifieke kenmerken en voordelen, dus het is belangrijk om deze te overwegen voordat u een aankoop doet.

Waterontharders zijn een uitkomst voor veel mensen die met hard water te maken hebben. Ze werken door de kalk-ionen uit het water te verwijderen en te vervangen door zout-ionen, waardoor het water zacht wordt. Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt, dus het is belangrijk om te weten welk type het beste bij uw specifieke behoeften past. Bent u benieuwd naar de voordelen en de verschillen? Neem dan contact met ons op.

Scroll naar boven