Is hard water ongezond? Wat zijn de feiten en voordelen

voordelen hard water

Als werknemer van Aquaverzachter krijg ik regelmatig de vraag: “Is hard water ongezond?” Het is een vraag die vaak wordt gesteld door mensen die zich zorgen maken over de kwaliteit van hun drinkwater. In deze blog wil ik graag de feiten en voordelen van hard water met jullie delen, zodat je goed geïnformeerd je keuze kunt maken.

Wat is hard water

Allereerst, laten we eens kijken wat hard water precies is. Hard water bevat een hoge concentratie van mineralen, voornamelijk calcium en magnesium. Deze mineralen komen in het water terecht wanneer het door kalksteen en andere rotsformaties stroomt. Het resultaat is water dat een “harde” textuur kan hebben, wat je kunt merken aan de kalkaanslag die achterblijft op kranen, douchekoppen en andere oppervlakken.

Is hard water slecht voor de gezondheid?

Een veelvoorkomend misverstand is dat hard water slecht is voor je gezondheid. In werkelijkheid is dit niet het geval. Zowel calcium als magnesium zijn essentiële mineralen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het drinken van hard water kan zelfs bijdragen aan de dagelijkse inname van deze mineralen. Studies hebben aangetoond dat er niet per se gezondheidsrisico is verbonden aan het consumeren van hard water.

De voordelen van hard water

1. Mineraalrijk drinkwater: Zoals eerder vermeld, bevat hard water calcium en magnesium, die belangrijk zijn voor sterke botten en tanden, spierfunctie en een gezonde stofwisseling.

2. Smaak: Sommige mensen vinden dat hard water een betere smaak heeft vanwege de aanwezige mineralen. Dit kan vooral merkbaar zijn bij het zetten van koffie of thee.

3. Bescherming tegen metalen: Hard water kan een beschermende laag vormen aan de binnenkant van leidingen, waardoor het risico op corrosie en het vrijkomen van metalen zoals lood en koper vermindert.

Welke nadelen van hard water zijn er?

Hoewel hard water veilig is om te drinken, kan het wel enkele nadelen hebben voor huishoudelijke toepassingen. De kalkaanslag die zich vormt op apparaten en leidingen kan leiden tot verstoppingen en verminderde efficiëntie van apparaten zoals boilers en vaatwassers. Dit kan op lange termijn extra onderhoud en kosten met zich meebrengen.

Wat kan je doen aan hard water?

Als je last hebt van de nadelen van hard water, zoals kalkaanslag en inefficiënte huishoudelijke apparaten, kan een waterontharder de oplossing zijn. Een waterontharder verwijdert overtollige mineralen uit het water, waardoor je geen last meer hebt van kalkaanslag en je apparaten langer meegaan.  Bij Aquaverzachter bieden we diverse waterontharders die passen bij jouw specifieke behoeften. Onze systemen zijn ontworpen om efficiënt en duurzaam te zijn, zodat je kunt genieten van zacht water zonder gedoe. Bovendien kunnen we je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie.

Zorg voor perfect water in je huis

Ben je geïnteresseerd in de voordelen van zacht water en wil je meer weten over onze waterontharders? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bij Aquaverzachter staan we klaar om je te helpen de beste keuze te maken voor jouw waterkwaliteit. Bezoek onze website of bel ons voor meer informatie. Samen zorgen we voor het perfecte water in jouw huis!

Scroll naar boven