Wat is kalk en hoe komt het in ons water?

Bij Aquaverzachter krijgen we vaak de vraag: “Wat is kalk en hoe komt het in ons water?” Het is een veelvoorkomend probleem waar veel huishoudens mee te maken hebben. Laten we eens dieper ingaan op wat kalk precies is, hoe het in ons water terechtkomt en vooral, wat we eraan kunnen doen om het te bestrijden.

Wat is kalk?

Kalk is eigenlijk een verzamelnaam voor calcium- en magnesiumzouten. Deze mineralen zijn van nature aanwezig in onze bodem en in het gesteente. Ze zijn niet schadelijk voor onze gezondheid; in feite zijn ze essentieel voor onze botten en tanden. Maar wanneer kalk in hoge concentraties in ons leidingwater voorkomen, kunnen ze problemen veroorzaken in ons huishouden.

Hoe komt kalk in ons water?

Het proces begint bij de regen. Regenwater is van nature zacht en bevat weinig tot geen mineralen. Wanneer regenwater echter door de bodem en over gesteente stroomt, neemt het kalk op. Dit proces noemen we infiltratie. Hoe meer kalk en magnesium het water opneemt, hoe “harder” het wordt. Wanneer dit harde water uiteindelijk bij ons thuis uit de kraan komt, brengen we deze mineralen met ons water mee.

De gevolgen van hard water

Hard water kan verschillende nadelige effecten hebben. Een van de meest voorkomende klachten is kalkaanslag. Dit zijn die witte, korrelige vlekken die je ziet op je kranen, douchekoppen, en tegels. Kalkaanslag kan ook ophopen in huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en boilers, wat leidt tot een verminderde efficiëntie en een kortere levensduur van deze apparaten. Daarnaast kan hard water invloed hebben op de smaak van je koffie en thee en kan het ervoor zorgen dat je huid en haar droger aanvoelen na het douchen.

Hoe bestrijd je kalk?

Gelukkig is er een eenvoudige en effectieve oplossing voor tegen deze door kalk veroorzaakte problemen: een waterontharder. Bij Aquaverzachter zijn we gespecialiseerd in het aanbieden van hoogwaardige waterontharders die kalk uit je water filteren. Een waterontharder werkt door het harde water door een speciale harscilinder te leiden die de calcium- en magnesiumionen uit het water haalt en vervangt door natriumionen. Het resultaat is zacht water dat vriendelijker is voor je huishoudelijke apparaten, je huid, je haar en zelfs je wasgoed.

De voordelen van een waterontharder

1. Langere levensduur van apparaten: Zonder kalkaanslag werken je wasmachine, vaatwasser en boiler efficiënter en gaan ze langer mee.

2. Besparing op schoonmaakmiddelen: Zacht water laat geen kalkaanslag achter, waardoor je minder schoonmaakmiddelen nodig hebt om je badkamer en keuken schoon te houden.

3. Zachter huid en haar: Zacht water is milder voor je huid en haar, wat vooral prettig is voor mensen met een gevoelige huid.

4. Betere smaak van voedsel en dranken: Zacht water kan de smaak van je koffie, thee en zelfs je gekookte groenten verbeteren.

Positieve ervaring van Jan uit Tilburg

Onze klant Jan uit Tilburg deelt zijn ervaring: “Sinds we de waterontharder van Aquaverzachter hebben geïnstalleerd, merken we een groot verschil. Onze apparaten werken beter, en ik hoef veel minder kalk schoon te maken. Ook voelt mijn huid zachter aan. Ik kan het iedereen aanbevelen!”

Vind een passende oplossing

Wil je ook genieten van de voordelen van zacht water in jouw huishouden? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Ons team van experts staat klaar om je te helpen de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. Neem contact op via onze website voor meer informatie en om een afspraak te maken. Ontdek zelf het verschil dat zacht water kan maken!

Scroll naar boven