Wat is hard water?

Heeft u in veel last van kalkaanslag? Water met kalk zorgt voor veel problemen. Hard water zorgt voor kalkaanslag, witte vlekken en korsten in leidingen, apparaten en op oppervlakten in de keuken of badkamer. De hardheid van water kan per regio heel erg verschillen. Dit komt omdat er in Nederland 200 verschillende bronnen zijn waaruit leidingwater wordt opgewekt. Ondanks dat het water in Nederland lang niet zo hard is als sommige buurlanden, ervaren veel mensen wel last van de kalk.

Kalkaanslag

Kalkaanslag heeft een groot effect op uw huishoudelijke apparaten, zoals een vaatwasser of wasmachine. Doordat de kalk zich in de leidingen ophoopt, zullen deze apparaten een kortere levensduur hebben. Hierdoor zult u sneller een nieuw apparaat aan moeten schaffen, dan de voorspelling van de levensduur. Daarnaast kan de kalk ervoor zorgen dat uw huidproblemen verergeren of de huid droger aanvoelt. De oplossing voor al deze problemen is een waterontharder. Een waterontharder haalt alle kalk uit uw water zodat er geen kalkaanslag meer ontstaat.

Hard water

Hard water wordt hard genoemd als er veel calcium en magnesium in zit. Als de bodem van een bepaald gebied veel calcium en magnesium bevat, dan komt dat ook terug in het grondwater. Calcium is niet schadelijk voor je gezondheid, maar als de kalk in je huis veroorzaakt is dit niet prettig.

Calciumcarbonaat

Kalk ontstaat als calcium een reactie aangaat met carbonaat. Calciumcarbonaat wordt kalk genoemd. De reactie van calciumcarbonaat ontstaat bij het opwarmen van water, bijvoorbeeld onder de douche of in de waterkoker. Op plekken waar water verwarmd wordt, heeft u vaak last van de kalkaanslag.

Drinkwaterbedrijven

U denkt misschien, waarom halen drinkwaterbedrijven niet gelijk alle kalk uit het water? Dit komt omdat het wettelijk bepaald is dat drinkwaterbedrijven een minimale hardheid van 5,6dH moeten hanteren. Zo kan het water wel een stuk zachter zijn, maar zal er nog steeds kalk ontstaan.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder haalt de calcium en magnesium uit uw water. Een waterontharder bestaat uit cilinders die gevuld zijn met hars. Op basis van een ionen-uitwisseling werking, blijft de kalk plakken aan de hars. Het water zonder kalk, ook wel zacht water genoemd, stroomt hierna uw huis naar binnen. Als de hars verzadigd is, zal het apparaat zichzelf schoonspoelen met zout, om vervolgens het proces opnieuw te laten beginnen.

Er zijn verschillende soorten waterontharders. De soorten zijn afhankelijk van het waterverbruik, de gezinssamenstelling en de voorkeur voor een elektrisch of mechanisch toestel. Bent u benieuwd welke waterontharder het beste bij u past? Neem vrijblijvend contact op met Aquaverachter.nl, wij brengen u in contact met een gespecialiseerd bedrijf.

Scroll naar boven