De werking van een waterontharder

Wat is hard water?

Water met kalk erin wordt ook wel hard water genoemd. Hoe hard uw water is hangt af van de regio waar uw woont. Het water in Nederland komt uit 200 verschillende bronnen, waardoor er veel verschillen in het water ontstaan. In Nederland is het water relatief zacht, zeker in vergelijking met andere landen. Toch hoeft er maar een beetje kalk in het water te zitten om de nadelen ervan te ontdekken. Bij een hardheid van 12dH wordt er gesproken over relatief hard water. Het harde water ontstaat omdat het water uit de grond komt.

Een waterontharder maakt uw harde water zacht. Door de hardheid terug te brengen naar minder dan 3dH, zal er geen kalkvorming meer ontstaan. Tot een hardheid van 3dH zal de kalk zich namelijk niet hechten. Hoewel water met kalk niet slecht is voor de mens, levert het wel een hoop nadelen op, voornamelijk voor huishoudelijke apparaten of sanitair.

De regeneratie

Het schoonspoelen van de waterontharder wordt ook wel de regeneratie genoemd. Als de hars verzadigd is, zal het toestel zichzelf automatisch afsluiten. De waterontharders hebben een bypass, waardoor het systeem afgesloten kan worden. De hars kan zichzelf schoonspoelen door middel van een zoutoplossing. Een installatie van een waterontharder bestaat altijd uit een of twee cilinders, in combinatie met een zoutbak. De zoutbak staat in verbinding met de cilinders, en zal tijdens de regeneratie een liter pekelwater naar de cilinder sturen. Met deze zoutoplossing kan de kalk zich van de harsbolletjes losmaken, omdat het zout enkele minuten in de cilinder blijft staan. Hierna zal de hele zoutoplossing inclusief de opgeloste kalk via de afvoer naar het riool gebracht worden. Nadat de ontharder zich met zout heeft gespoeld, spoelt het zichzelf ook nog enkele minuten met water, zodat er nooit zout water in uw leiding terecht kan komen. Nu het regeneratieproces klaar is, wordt de ontharder weer van de bypass afgehaald en kan de volgende kuub water langs stromen. Hierna blijft het proces zich herhalen.

- Het regeneratieproces duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens dit proces levert de warontharder bij een enkele cilinder even geen zacht water. Bij een dubbele cilinder neemt de een het van de ander over tijdens het regeneratieproces. Zo heeft u altijd zacht, kalkvrij water.

- De waterontharders die via Aquaverzachter.nl geplaatst worden werking op basis van de waterdruk. De toestellen zijn volledig mechanisch en hebben geen elektriciteit nodig.

- Een waterontharder wordt altijd direct na de watermeter geplaatst. Hierdoor zal al het water in uw huis onthard worden.

De werking van een waterontharder

De waterontharders van Aquaverzachter.nl werken op basis van een ionenuitwisseling. Deze waterontharders filteren calcium en magnesium uit ons water. De waterontharders bestaan altijd uit één of meerdere cilinders die gevuld zijn met een kunstmatig hars. Deze kunstmatige hars is een natrium ionenhars, op basis van een ionen uitwisseling. Natrium hars trekt calcium en magnesium ionen aan. Het water met kalk stroomt door de cilinder die gevuld is met ionen hars bolletjes. Omdat de hars de kalk aantrekt, zal deze in de cilinder achterblijven. Hierna stroomt het schone water zonder de kalk het huis naar binnen. Er zit een besturingssysteem op de waterontharder die bijhoudt hoeveel water erlangs is gestroomd. Als er ongeveer een kuub water langs is gekomen, dan zijn de harsbolletjes verzadigd en moeten ze schoongespoeld worden.

Scroll naar boven